Terima kasih Malaysia atas sokongan anda, kata wakil NZ

0
390
Pesurujaya Tinggi New Zealand ke Malaysia (gambar) berkata, beliau menghargai usaha Malaysia menganjurkan Perhimpunan Solidariti Kedamaian yang dihadiri rakyat, anggota Kabinet dan ketua pelbagai agama di negara ini. - Foto NSTP

KUALA LUMPUR – New Zealand mengucapkan terima kasih kepada Malaysia atas sokongan kepada negara itu susulan serangan di 2 masjid di Christchurch minggu lalu yang meragut 50 nyawa.

Pesuruhjaya Tinggi New Zealand ke Malaysia, Hunter Nottage mengucapkan takziah kepada keluarga Muhammad Haziq Mohd Tarmizi yang terkorban dalam tembakan rambang itu.

“Kita juga merasai penderitaan ahli keluarga. Kami minta maaf,” katanya ketika berucap dalam Perhimpunan Solidariti Kedamaian di Dataran Merdeka.

- advertisement -

Beliau menghargai usaha Malaysia menganjurkan Perhimpunan Solidariti Kedamaian yang dihadiri rakyat, anggota Kabinet dan ketua pelbagai agama di negara ini.

Sementara itu, Zarina Shuib yang merupakan ibu saudara Haziq dan kakak kepada mangsa cedera, Mohd Tarmizi Shuib, terharu dengan sokongan rakyat yang ditunjukkan menerusi perhimpunan Solidariti Kedamaian.

“Sesungguhnya ujian berat menimpa saudara kami di New Zealand yang mana adik kami (Tarmizi) cedera dan anak saudara kami (Haziq) meninggalkan kami buat selama-lamanya akibat serangan berkenaan.

“Biarpun ujian berat ini diterima, namun kami reda dengan pemergian Haziq dan wajib menerima ketentuan-Nya.

“Kami menyokong usaha ini bagi menyatakan kebersamaaan masyarakat dan rakyat Malaysia agar keamanan dan kedamaian tanpa mengira agama, kaum dan bangsa,” katanya sambil menahan sebak ketika berucap di atas pentas.

Haziq ialah anak ke-2 Tarmizi, 42, yang parah ditembak dalam serangan di Masjid Al Noor, pada 15 Mac lalu. Seorang lagi anak Tarmizi, Mohd Haris, 12, terselamat tetapi trauma.

Selain Tarmizi, 2 lagi rakyat Malaysia, Muhammad Nazril Hisham Omar dan Rahimi Ahmad turut cedera dalam serangan itu. – FreeMalaysiaToday

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here