Home » Langit Terbuka » Zulkifli Hasan miliki pengalaman luas bidang syariah, kewangan Islam

Zulkifli Hasan miliki pengalaman luas bidang syariah, kewangan Islam

Zulkifli Hasan

KUALA LUMPUR – Dr Zulkifli Hasan yang diumumkan sebagai Timbalan Menteri Di Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Agama) dalam rombakan Kabinet hari ini, memiliki pengalaman luas dalam bidang syariah dan kewangan Islam.

Dilahirkan di Tanjung Malim, Perak pada 3 Jun 1977, pensyarah kanan Fakulti Syariah dan Undang-undang, Universiti Sains Islam Malaysia (USIM) ITU menyandang pelbagai jawatan akademik seperti editor perundangan untuk Jurnal Malaysia Syariah dan Undang-undang; panel syariah untuk Institut Pengurusan dan Penyelidikan Fatwa USIM, dan penyemak jurnal untuk Jurnal Antarabangsa Penyelidikan Perniagaan dan Kewangan, dan Jurnal Antarabangsa Kewangan dan Pengurusan Islam dan Timur Tengah.

Beliau memperoleh ijazah undang-undang dan Syariah dari Universiti Islam Antarabangsa Malaysia (UIAM), sebelum menamatkan pengajian Sarjana Undang-undang Perbandingan (MCL) di universiti yang sama, selain ijazah Doktor Falsafah dari Universiti Durham, United Kingdom.

Beliau juga merupakan ahli Lembaga Penasihat Editorial bagi Laporan Undang-undang Syariah dan Majalah Kewangan Islam Global, di samping penasihat akademik untuk Diploma Takaful bagi Kolej Dar al Hikmah, Selangor.

Di sebalik komitmen akademiknya yang padat, Zulkifli juga aktif dalam kerja-kerja kemasyarakatan, memegang jawatan sebagai Timbalan Pengerusi, Biro Hal Ehwal Antarabangsa Pergerakan Belia Islam Malaysia (ABIM).

Pada tahun 2013, beliau mewakili Malaysia dalam Program Intelektual Muda Muslim di Asia Tenggara yang berprestij di Jepun anjuran Japan Foundation, dan pada 2014 beliau dipilih sebagai penerima geran untuk menjalankan penyelidikan ilmiah di Universiti Fordham, New York, Amerika Syarikat, oleh Lembaga Biasiswa Asing J. William Fulbright, melalui Fulbright US-ASEAN Visiting Scholars Initiative.

Dari segi pengalaman industri, beliau gigih bertugas dalam industri kewangan Islam sebagai peguam bela dan peguam cara peguam dalaman untuk Bank Muamalat Malaysia Berhad.

Zulkifli juga secara aktif terlibat dalam bidang kajian dan penyelidikan niaga hadapan, selain menjadi ahli kepada beberapa persatuan profesional, seperti Persatuan Peguam Syarie Malaysia, Persatuan Penasihat Syariah dan Majlis Peguam Malaysia (tidak mengamalkan).

 

Artikel Berkaitan

ARKIB
KATEGORI

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *