Home » Langit Terbuka » Air jampi tiada kaitan dengan kematian Nur Aina

Air jampi tiada kaitan dengan kematian Nur Aina

Suspek ditahan reman bagi siasatan kes dera dan bunuh kanak-kanak, Nur Aina Nabihah Mohammad Abdullah, 9, di Taman Vista Jaya, Lukut, Telok Kemang.

KUALA PILAH 5 Feb. – Polis menyifatkan air jampi yang ditemukan di rumah sewa suspek kes kematian kanak-kanak, Nur Aina Nabihah Mohammad Abdullah, 9, di Taman Vista Jaya, Lukut, Telok Kemang tidak mempunyai kaitan dengan kejadian tersebut.

Ketua Polis Negeri, Datuk Noor Azam Jamaludin berkata, siasatan polis lebih memberi fokus kepada penderaan yang dilakukan sehingga menyebabkan kematian kanak-kanak itu.

“Air jampi itu dengan kes tiada kaitan, yang ada kaitan dia pukul anak dia. Sesiapa sahaja boleh mengambil air jampi tersebut dan ini kepercayaan masing-masing.

“Tetapi kalau ada bukti menunjukkan kaitan dengan kes, kita akan ambil keterangan orang yang terlibat. Buat masa ini air jampi dengan ustaz (yang membuat air jampi) tidak ada kaitan dengan kes,” katanya.

Beliau berkata demikian dalam sidang akhbar selepas Majlis Penyerahan Watikah Pelantikan Pengawas di sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) Tunku Besar Burhanuddin di sini hari ini.

Khamis lalu, Nur Aina Nabihah yang juga murid Sekolah Kebangsaan Lukut, Port Dickson meninggal dunia di Hospital Tuanku Ja’afar (HTJ) Seremban selepas tidak sedarkan diri di rumahnya, dipercayai akibat didera bapa kandung dan ibu tirinya.

Hasil bedah siasat mendapati mangsa mengalami kecederaan parah pada organ dalaman seperti buah pinggang putus, hati koyak, lebam pada usus serta tulang rusuk kiri dan kanan patah dipercayai dipukul dengan objek tumpul.

Polis turut merampas beberapa barangan di rumah sewa mereka antaranya bekas berisi air jampi, sebuah bangku kecil plastik dan satu tali pinggang tentera. – UTUSAN

Artikel Berkaitan

Tingkat kualiti pendakwaan syarie

SHAH ALAM – Penubuhan Jabatan Pendakwaan Syarie Malaysia (JPSM) berupaya meningkatkan kualiti pendakwaan dan menyeragamkan proses penggubalan undang-undang syariah di negara ini.

Kunjungan hormat PPD Klang kepada YADIM Selangor

YADIM Selangor telah menerima lawatan kunjungan hormat daripada Pejabat Pendidikan Daerah (PPD) Klang pada 30 Januari. Pertemuan ini bertujuan untuk membincangkan kerjasama

ARKIB
KATEGORI

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *