AS kritik [email protected] buat pertama kali

0
273
Pembinaan penempatan haram itu akan mengganggu usaha mengurangkan ketegangan di rantau itu menurut Amerika Syarikat. - Foto Britannica.com

WASHINGTON – Amerika Syarikat (AS) pada Selasa buat pertama kalinya mengkritik [email protected] sejak bertahun-tahun lalu kerana rancangan rejim Zionis mahu membina penempatan haram Yahudi di Tebing Barat.

Pentadbiran Presiden AS, Joe Biden daripada parti Demokrat menyatakan bahawa ia menentang dengan ‘kuat’ pembinaan penempatan haram baharu tersebut di wilayah Palestin itu.

Reaksi tersebut dibuat selepas empat tahun negara tersebut berada di bawah pentadbiran Presiden AS ke-45, Donald Trump yang sebelum ini memberikan lampu hijau kepada [email protected] untuk meneruskan pembinaan penempatan haram Yahudi di tanah yang dijajahinya itu.

- advertisement -

Bagaimanapun, Jabatan Negara di bawah pentadbiran Biden kerap kali memberi amaran tentang pembinaan penempatan haram tersebut dan pada Selasa lalu, ia mengkritik [email protected] dengan tegas selepas rejim Zionis meneruskan rancangan itu.

“Kami berasa amat bimbang tentang rancangan [email protected] untuk menambahkan unit-unit penempatan Yahudi termasuk tentang tender (pembinaan penempatan haram itu) yang disiarkan pada Ahad untuk lebih 1,300 unit kediaman,” kata Jurucakap Jabatan Negara AS, Ned Price.

“Kami menentang kuat penambahan penempatan itu yang tidak konsisten dengan usaha mengurangkan ketegangan dan memastikan ketenangan tetapi ia ([email protected]) merosakkan prospek untuk penubuhan dua buah negara,” tambahnya lagi.

Menurutnya, pihaknya berpendapat rancangan untuk mengesahkan pembinaan penempatan haram itu sebagai tidak boleh diterima.

Pada Jun lalu, ramai wakil-wakil rakyat Parti Demokrat telah menyatakan tentangan mereka terhadap polisi-polisi [email protected]

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here