Home » Langit Terbuka » China haramkan aktiviti keagamaan di sekolah wilayah Xinjiang

China haramkan aktiviti keagamaan di sekolah wilayah Xinjiang

BEIJING,13 Okt. – China sekali lagi mendiskriminasi penduduk Islam di negaranya apabila mengharamkan semua aktiviti keagamaan di sekolah-sekolah wilayah Xinjiang.

Peraturan pendidikan baharu yang dikuatkuasakan pada 1 November ini menyatakan bahawa ibu bapa atau penjaga tidak boleh memaksa kanak-kanak bawah umur daripada menghadiri aktiviti keagamaan.

Selain itu, para ibu bapa juga ditegaskan supaya tidak menggalakkan kepercayaan agama dalam diri anak-anak mereka.

Peraturan itu turut mahukan ibu bapa yang tidak mampu membimbing anak-anak mereka menjauhi ajaran agama, mereka perlu memohon anak-anak dihantar ke sekolah khas bagi ‘menjalani pemulihan’.

Pihak berkuasa difahamkan sebel ini telah menutup beberapa buah sekolah agama persendirian atau madrasah di Xinjiang sejak beberapa tahun kebelakangan ini.

Meskipun pelbagai penindasan dilakukan, kerajaan China tetap menafikan pihaknya menindas penduduk Uighur di Xinjiang dan menegaskan undang-undang, budaya dan hak beragama etnik itu dilindungi sepenuhnya. – Agensi

Artikel Berkaitan

Tingkat kualiti pendakwaan syarie

SHAH ALAM – Penubuhan Jabatan Pendakwaan Syarie Malaysia (JPSM) berupaya meningkatkan kualiti pendakwaan dan menyeragamkan proses penggubalan undang-undang syariah di negara ini.

Kunjungan hormat PPD Klang kepada YADIM Selangor

YADIM Selangor telah menerima lawatan kunjungan hormat daripada Pejabat Pendidikan Daerah (PPD) Klang pada 30 Januari. Pertemuan ini bertujuan untuk membincangkan kerjasama

ARKIB
KATEGORI

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *