Denda sehingga RM5 juta jika guna sijil halal palsu

0
1666
Ketua Pengarah JAKIM berkata, peniaga dan pengusaha seharusnya mempunyai sensitiviti tinggi untuk membangunkan perusahaan dalam memenuhi keperluan pengguna Islam dan bukan Islam di negara ini, sementara pengguna hendaklah memilih premis yang mempunyai sijil halal diyakini sah sahaja. - Foto My Health

PUTRAJAYA- Mana-mana pihak yang cuba mengelirukan pengguna dengan status halal boleh didenda tidak melebihi RM5 juta, jika kesalahan pertama dilakukan suatu pertubuhan perbadanan, kata Ketua Pengarah Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim), Datuk Mohamad Nordin Ibrahim.

Beliau dalam satu kenyataan hari ini berkata, perkara itu berpandukan Perintah Perihal Dagangan (Takrifan Halal) 2011.

“Jika kesalahan dilakukan bukan pertubuhan perbadanan, ia boleh didenda tidak melebihi RM1 juta atau dipenjarakan tidak melebihi 3 tahun atau kedua-duanya bagi kesalahan pertama.”

- advertisement -

Nordin berkata, peniaga dan pengusaha seharusnya mempunyai sensitiviti tinggi untuk membangunkan perusahaan dalam memenuhi keperluan pengguna Islam dan bukan Islam di negara ini, sementara pengguna hendaklah memilih premis yang mempunyai sijil halal diyakini sah sahaja.

Beliau mengulas laporan Bernama pada 7 Januari lalu berhubung kenyataan Presiden Persatuan Pengusaha Makanan Melayu Islam Wilayah Persekutuan dan Selangor (Permas), Ayob Abd Majid yang mencadangkan Jakim mewajibkan pengusaha restoran memiliki sijil halal sebelum beroperasi.

Beliau berkata, Sijil Pengesahan Halal Malaysia (SPHM) bersifat sukarela dan bukan kewajipan bagi pengusaha premis makanan dan ia berpandukan Akta Perihal Dagangan 2011 (APD 2011) di bawah Perintah Perihal Dagangan (Perakuan dan Penandaan Halal) dan (Takrif Halal) 2011.

Setakat ini, katanya, tiada peraturan mewajibkan mana-mana syarikat mendapatkan SPHM daripada Jakim atau Jabatan Agama Islam Negeri (JAIN) atau Majlis Agama Islam Negeri (MAIN).

“Cadangan untuk mewajibkan pensijilan halal kepada semua premis makanan memerlukan pandangan pelbagai pihak.”

Nordin menasihatkan semua pengusaha restoran dan pengeluar produk makanan mendapatkan sijil halal daripada Jakim bagi memastikan jaminan halal dan kualiti makanan disediakan, di samping meningkatkan keyakinan pengguna. – Bernama

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here