Home » Langit Terbuka » Hampir 500,000 akaun pendeposit tidak aktif – TH

Hampir 500,000 akaun pendeposit tidak aktif – TH

TH menasihati pendeposit terbabit supaya mengaktifkan akaun masing-masing dengan melakukan sekurang-kurangnya satu aktiviti transaksi simpanan atau pengeluaran wang di mana-mana cawangan TH.

KUALA LUMPUR: Lembaga Tabung Haji (TH) sudah mengenal pasti hampir 500,000 akaun pendeposit TH yang tidak melakukan sebarang transaksi melebihi tujuh tahun berturut-turut.

“Ia membabitkan jumlah simpanan sebanyak RM62.8 juta. Semua akaun ini akan diklasifikasikan sebagai ‘Akaun Tidak Aktif’ mulai 1 Jun 2018,” menurut TH dalam sebuah kenyataan di sini hari ini.

TH menasihati pendeposit terbabit supaya mengaktifkan akaun masing-masing dengan melakukan sekurang-kurangnya satu aktiviti transaksi simpanan atau pengeluaran wang di mana-mana cawangan TH, kaunter atau transaksi dalam talian rakan strategik TH-Bank Islam, Bank Rakyat, Maybank, dan membuat urusan simpanan dengan pelbagai saluran Ejen Kutipan TH sebelum 31 Mei 2018, di seluruh negara.

TH berkata, ia akan memindahkan akaun-akaun yang masih tidak diaktifkan ke dalam kumpulan ‘Akaun Tidak Aktif’ bermula 1 Jun 2018.

“Setiap tahun, TH sentiasa mengingatkan pendeposit untuk memastikan status akaun sentiasa aktif, terkini dan mengemas kini data peribadi agar kepentingan dan kebajikan para pendeposit sentiasa terjaga,” kata TH.

Pengemaskinian maklumat pendeposit seperti alamat, nombor telefon dan penamaan waris adalah untuk kebaikan pemilik akaun dan penting untuk memudahkan TH menghubungi bakal-bakal haji atau waris untuk urusan surat penghantaran tawaran haji dan pengurusan harta.

“Sekiranya TH tidak dapat menghubungi pendeposit, bakal-bakal haji berkemungkinan akan terlepas giliran haji pada tahun berkenaan serta perlu menunggu pada tahun yang seterusnya untuk mengerjakan ibadat haji,” kata TH.

TH berkata, pendeposit atau anak di bawah jagaan yang telah kehilangan buku akaun, dipohon untuk datang ke mana-mana cawangan TH dengan membawa kad pengenalan/sijil kelahiran bagi tujuan semakan, penggantian buku baharu dan kemas kini maklumat.

“Untuk sebarang pertanyaan berkaitan akaun tidak aktif atau sebarang perkhidmatan TH, orang ramai boleh menghubungi talian khidmat pelanggan kami di 03-6207 1919,” kata TH. – BERNAMA

Artikel Berkaitan

Tiga mahasiswa USIM dakwah di New Zealand

SEREMBAN – Tiga mahasiswa Universiti Sains Islam Malaysia (USIM) meneruskan perjuangan dakwah penyebaran syiar Islam melalui latihan industri di Masjid Al Noor,

ARKIB
KATEGORI

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *