Home » Langit Terbuka » Kes Ahok hina Islam akan disiar di televisyen

Kes Ahok hina Islam akan disiar di televisyen

JAKARTA, 7 Nov. — Kes melibatkan Gabenor Jakarta, Basuki Tjahaja Purnama atau Ahok yang didakwa menghina Islam akan disiarkan di televisyen untuk tontonan umum, kata Ketua Polis Indonesia, Jeneral Tito Karnavian.
Beliau berkata, perkara itu diarahkan Presiden Joko Widodo atas alasan supaya kes yang dijalankan berlangsung dengan telus .
“Presiden berpendapat, pendedahan kes itu sepatutnya disiarkan di televisyen. Ia adalah arahan beliau kerana mahu prosedur lebih telus,” katanya.
Tito juga berkata, kes Ahok ini akan didedahkan di hadapan para wartawan walaupun prosedur itu biasanya dibuat secara tertutup.
Dilaporkan, pihak berkuasa akan menjemput pihak berkaitan seperti penggubal undang-undang, Suruhanjaya Polis Nasional (Kompolnas) dan individu yang memfailkan aduan terhadap Ahok termasuk Majlis Ulama Indonesia serta pakar.
“Jika Ahok didapati tidak bersalah, kes tersebut akan ditutup,” katanya lagi.
Ahok sebelum ini mendapat kecama puluhan ribu umat Islam Indonesia apabila menghina Islam dan al-quran apabila mempertikai surah Al-Maidah ayat 51 dalam kempen politiknya. https://www.ismaweb.net

Artikel Berkaitan

SEBATI Madani Pulau Ketam

Ia bermula dengan tazkirah Maghrib oleh Daie Muda YADIM (DMY), Khairun Najmi Fadzil pada 26 Februari dengan tajuk ‘Metodologi Dakwah Rasulullah SAW’

ARKIB
KATEGORI

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *