Home » Langit Terbuka » KWP peruntuk lebih RM1 juta bantu masjid, asnaf

KWP peruntuk lebih RM1 juta bantu masjid, asnaf

Sumbangan Nur Ramadan kepada wakil untuk beberapa buah masjid pada Program Nur Ramadan Peringkat Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur 2022/1443H di Masjid Al-Firdaus, Segambut. -fotoBERNAMA

Kuala Lumpur – Kementerian Wilayah Persekutuan (KWP) memperuntukkan bantuan wang tunai berjumlah RM519,500 kepada 824 masjid, surau dan surau Jumaat di ketiga-tiga Wilayah Persekutuan bagi mengimarah suasana sepanjang Ramadan menerusi Program Nur Ramadan.

Menterinya Datuk Seri Shahidan Kassim berkata kementerian itu turut memperuntuk bantuan wang tunai berjumlah RM500,000 kepada 2,500 penerima golongan asnaf terdiri daripada anak yatim, warga emas, ibu tunggal, Orang Kurang Upaya (OKU) serta mereka yang kurang berkemampuan.

“Program Nur Ramadan adalah antara program tahunan KWP dan Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL) dalam menyantuni golongan memerlukan, di samping memupuk nilai kasih sayang dan prihatin dalam kalangan komuniti Wilayah Persekutuan,” katanya pada program tersebut di Masjid Al-Firdaus Segambut Luar di sini pada Selasa.

Pada majlis itu, 145 asnaf daripada 1,600 penerima di Kuala Lumpur menerima sumbangan wang tunai RM200 setiap seorang, selain sumbangan periuk nasi, beras dan kurma bernilai RM183,425.

Shahidan berkata KWP turut menyumbang RM3,000 kepada 13 mahad tahfiz terpilih di 13 Parlimen Wilayah Persekutuan bagi menghidupkan suasana Ramadan.

Program Nur Ramadan dilaksanakan secara kerjasama strategik dengan Majlis Agama Islam Wilayah Persekutuan (MAIWP), Jabatan Agama Islam Wilayah Persekutuan (JAWI), Yayasan Wilayah Persekutuan, Majlis Perwakilan Penduduk Wilayah Persekutuan (MPPWP) dan McDonald’s Malaysia.

McDonald’s Malaysia juga menaja makanan moreh kepada kira-kira 8,500 orang sepanjang penganjuran program kali ini.- BERNAMA

Artikel Berkaitan

ARKIB
KATEGORI

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *