Home » Langit Terbuka » Israel pukul, tahan penduduk Palestin ketika bersedia berbuka puasa

Israel pukul, tahan penduduk Palestin ketika bersedia berbuka puasa

Pasukan keselamatan Israel melakukan rondaan - Foto Agensi

Baitulmaqdis – Pihak berkuasa Israel menyerang dan menahan penduduk Palestin yang berkumpul di Bab al-Amoud atau Pintu Damsyik selama tiga malam berturut-turut.

Pintu Damsyik merupakan salah sebuah pintu masuk utama ke Kota Lama untuk menyambut bulan Ramadan.

Agensi berita Palestin, Ma’an berkata, tentera Zionis menggunakan gas pemedih mata dan bom bunyi untuk menyuraikan penduduk Palestin yang berkumpul untuk berbuka puasa di Bab al- Amoud pada malam Isnin.

Tambahnya, sekurang-kurangnya enam pemuda Palestin ditangkap semasa pertempuran itu manakala tiga lagi ditahan pasukan khas Israel yang menyamar.

Menurut media Palestin, Zionis merampas Bab al-Amoud sejak awal Ramadan dan menjadikan kawasan itu sebagai berek tentera dengan menempatkan sejumlah besar pasukannya di sana.

Keganasan terbaharu itu berlaku selepas polis Israel menahan 10 penduduk Palestin dan mencederakan 20 yang lain di kawasan sama pada Ahad.

Pegawai agensi media Wafa berkata, konfrontasi bermula sleepas polis Israel meningkatkan kehadiran pasukannya secara besar-besaran di kawasan tersebut dan meletakkan penghadang di kedua-dua bahagian sejak mula Ramadan. – Agensi

*Artikel asal di Sinar Harian

 

Artikel Berkaitan

SEBATI Madani Pulau Ketam

Ia bermula dengan tazkirah Maghrib oleh Daie Muda YADIM (DMY), Khairun Najmi Fadzil pada 26 Februari dengan tajuk ‘Metodologi Dakwah Rasulullah SAW’

ARKIB
KATEGORI

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *