Home » Lagenda » Pemilik dua kain kasar

Pemilik dua kain kasar

Oleh HAFEEZ NUR

Nama lengkapnya ialah Abdul ‘Uzza bin Abdu Nahm bin ‘Afif bin Sahim bin ‘Adwy bin Tsa’labah bin Sa’ad al-Muzani. Dia dilahirkan di kalangan kabilah Muzainah di celah-celah gunung Warqon, yang terletak berhampiran Yathrib (Madinah).

Abdul ‘Uzza bin Abdu Nahm dibesarkan oleh ibunya sementelah kematian ayah ketika dia masih kecil lagi. Walaupun kedua ibu bapanya miskin, namun dia dibesarkan dalam suasana yang penuh kemewahan oleh bapa saudaranya yang kaya.

Hari bersilih ganti, Abdul ‘Uzza bin Abdu Nahm membesar sebagai seorang anak muda yang penuh dengan rasa ingin tahu. Ketika berlaku penghijrahan para sahabat dari Mekah ke Madinah, pada saat itulah Abdul ‘Uzza bin Abdu Nahm mendengar tentang keindahan agama Islam. Setiap hari, tanpa jemu, Abdul ‘Uzza bin Abdu Nahm akan menunggu di pinggir jalan menuju ke Madinah semata-mata untuk bertanya kepada orang yang lalu-lalang tentang keindahan agama Islam.

Apa yang didengari itu, terus menusuk ke sanubari hingga membuka hatinya memeluk agama yang di bawa Muhammad bin Abdullah (SAW) ini. Namun, demi kasih dan sayangnya kepada bapa saudaranya, Abdul ‘Uzza bin Abdu Nahm tetap bersabar untuk bersama-sama Kekasih Allah; Muhammad SAW dan para sahabat. Tiga tahun lamanya, Abdul ‘Uzza bin Abdu Nahm secara halus mengajak bapa saudaranya itu kembali kepada Islam, namun usahanya ternyata ibarat mencurah air ke daun keladi.

Akhirnya Abdul ‘Uzza bin Abdu Nahm nekad. Terlalu banyak peluang dan peristiwa penting dalam perjalanan dakwah dan jihad Rasulullah serta para sahabat terlepas begitu sahaja. Walau bagaimanapun penerimaan dan keputusan bapa saudaranya kelak, Abdul ‘Uzza bin Abdu Nahm tetap akan mengakui penyaksiannya terhadap agama Islam. Dia nekad untuk berterus-terang.

Ketika akhirnya Abdul ‘Uzza bin Abdu Nahm menyatakan keislamannya, inilah yang dikatakan kepada pemuda tersebut oleh bapa saudara kesayangannya: “Hai anak saudaraku, jika engkau ingin kekayaan dan kemewahan ini terus bersamamu, teruslah berada di sini dan kembalilah kepada agama asal nenek moyangmu. Tetapi sekiranya engkau ingin berhijrah dan bersama dengan Muhammad, maka kembalikan semua harta kekayaan yang telah engkau ambil dariku.”

Tidak dapat digambarkan perasaannya pada ketika itu. Sedih, pilu dan kecewa bercampur-baur dalam dirinya. Bukan kerana terpaksa meninggalkan segala harta kemewahan yang dinikmatnya selama ini, tetapi kerana kegagalannya untuk membawa bapa saudaranya bersama dalam rangkulan agama Islam yang syumul. Walau kata-kata itu mengguris hatinya, Abdul ‘Uzza bin Abdu Nahm langsung tidak teragak-agak dengan kata dua daripada bapa saudaranya. Dia tidak akan berganjak daripada keputusan yang diambilnya itu. Kecintaan terhadap Islam dan kerinduan terhadap Rasulullah SAW lebih menebal dalam dirinya. Dia tetap berpegang teguh kepada Islam sekalipun seluruh kabilah Muzainah mengecamnya.

Segala kemewahan yang pernah dimilikinya sebelum ini diserahkan kembali kepada pemiliknya. Apa yang tinggal hanyalah sehelai kain kasar lusuh yang dipotong dua untuk menutupi auratnya. Tinggallah segala kemewahan, kerana kemewahan dunia sementara sifatnya.

Maka berhijrahlah Abdul ‘Uzza bin Abdu Nahm ke Madinah dengan sehelai sepinggang demi kecintaannya terhadap Rasulullah SAW. Tiba di Madinah, Abdul ‘Uzza bin Abdu Nahm mengambil keputusan untuk bermalam di Masjid Nabawi.

Zikir dan pujian kepada Rabbul Jalil dan Kekasih-Nya tidak lekang dari bibir Abdul ‘Uzza bin Abdu Nahm. Dialunnya zikrullah dengan lantang dan penuh penghayatan sambil memujuk hati yang lara. Daripada Zaid bin Aslam RA, beliau berkata: Berkata Ibnu al-Arda’: “Aku keluar bersama Rasulullah SAW pada satu malam. Kami melalui seorang lelaki di masjid. Dia mengangkat suaranya. Lalu aku bertanya kepada Rasulullah: ‘Wahai Rasulullah, bukankah itu perbuatan menunjuk-nunjuk? Rasulullah SAW lalu bersabda: ‘Tidak! tetapi dia adalah Awwah (sering merintih saat memanjatkan doa dan zikir kerana perasaan takut kepada Allah)’. (Dari Imam Ahmad dalam musnadnya, jilid 4: 159.)

Usai solat subuh berjemaah, melonjaklah hati Abdul ‘Uzza bin Abdu Nahm untuk menemui satu-satunya lelaki yang sangat dirinduinya. Sang Kekasih Allah itu, Rasulullah SAW.

Penyatuan dengan Kekasih Allah dan para sahabat yang lain membolehkan Abdul ‘Uzza bin Abdu Nahm sentiasa disisi Rasulullah dalam usaha penyebaran dakwah pimpinan Rasulullah SAW sendiri. Kesetiaan dan keberanian tanpa gentar ditunjukkan dalam setiap peperangan memerangi musuh Islam.

Bagi Abdul ‘Uzza bin Abdu Nahm, tiada yang lebih utama dari mempertahan dan memperjuangkan agama Allah dengan segala apa yang ada. Segala jiwa dan raganya hanya untuk berbakti kepada agama seikhlas hati. Hanya satu impiannya – syahid dijalan Rabbul Alamin.

Ketika perang Tabuk, Abdul ‘Uzza bin Abdu Nahm meminta Rasulullah SAW mendoakannya dikurniakan syahid di dalam peperangan itu, tetapi sebaliknya, Rasulullah mendoakan agar darahnya terjaga dari pedang orang-orang kafir. Dengan penuh kekecewaan, Abdul ‘Uzza bin Abdu Nahm berkata kepada Rasulullah: “Wahai Rasulullah, sungguh bukan ini yang aku minta.”

Mendengarkan rintihan hati Abdul ‘Uzza bin Abdu Nahm itu, Rasulullah SAW bersabda: “Apabila engkau keluar berperang di jalan Allah, kemudian engkau jatuh sakit lalu mati kerananya, maka itu adalah syahid. Sekiranya tungganganmu pula memberontak menyebabkan engkau jatuh daripadanya lalu mati, maka itu juga adalah mati syahid.”

Apa yang diimpikannya menjadi kenyataan. Tidak berapa lama selepas itu, Abdul ‘Uzza bin Abdu Nahm jatuh sakit, lalu memperoleh syahid.

Ketika pengkebumiannya, Rasulullah SAW sendiri turun ke liang lahad untuk menyambut jasad Abdullah, gelaran yang diberikan kepada Abdul ‘Uzza bin Abdu Nahm oleh Baginda dengan kedua tangannya yang mulia. Rasulullah jugalah yang meratakan tanah kubur Abdullah; antara sahabat sejati Baginda yang setia. Sehinggakan para sahabat berharap untuk menjadi penghuni kubur itu.

Abdullah bin Masud yang turut menyaksikan pengkebumian tersebut berkata: “Alangkah bertuahnya jika saya menjadi pemilik liang lahad ini. Demi Allah, saya berharap sayalah yang berada di tempatnya. Saya telah memeluk Islam 15 tahun lebih awal daripadanya.”

 Abdul ‘Uzza bin Abdu Nahm, atau Abdullah kini telah benar-benar melalui kehidupan yang mulia dengan menemui syahid. Para sahabat menggelarnya “Zulbijadain” yang bermaksud pemilik dua kain kasar kerana apa yang dialami sebelum peristiwa penghijrahannya itu.

Abdullah Zulbijadain… Hamba Allah pemilik dua kain kasar. Sanggup meninggalkan kemewahan untuk bersama-sama Kekasih Allah. – MAJALAH DAKWAH

 

Artikel Berkaitan

Tingkat kualiti pendakwaan syarie

SHAH ALAM – Penubuhan Jabatan Pendakwaan Syarie Malaysia (JPSM) berupaya meningkatkan kualiti pendakwaan dan menyeragamkan proses penggubalan undang-undang syariah di negara ini.

ARKIB
KATEGORI

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *