Home » Langit Terbuka » Qari Cilik, Ahmad Azfar dinobat Anugerah Khas Tokoh Murid KAFA

Qari Cilik, Ahmad Azfar dinobat Anugerah Khas Tokoh Murid KAFA

Sumber Gambar: Facebook Istana Melaka & Azraie Abdul Hak
Sumber Gambar: Facebook Istana Melaka & Azraie Abdul Hak

MELAKA: Qari Cilik Ahmad Azfar Azraie, 12, dinobatkan sebagai penerima Anugerah Khas Tokoh Murid Kelas al-Quran dan Fardhu Ain (KAFA) 2023 pada Konvensyen KAFA Peringkat Kebangsaan di MITC Melaka, hari ini.

Ahmad Azfar membawa pulang hadiah wang tunai sebanyak RM1,500 dan sijil penghargaan yang disampaikan Yang di-Pertua Negeri Melaka Tun Mohd Ali Mohd Rustam bersama Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Agama) Datuk Dr Mohd Na’im Mokhtar.

Ahmad Azfar yang aktif dalam pertandingan Tilawah al-Quran berjaya menempa nama bukan sahaja dalam Malaysia malah di peringkat antarabangsa.

Anak kepada Qari Azraie Abdul Hak itu pernah menjadi Johan Tilawah KAFA Peringkat Kebangsaan 2021 dan 2023 dan Johan Tilawah e-Tarannum Sekolah-Sekolah Rendah Kebangsaan pada tahun 2020 dan 2021.

Di peringkat antarabangsa, Ahmad Azfar juga merangkul Naib Johan Tilawah Antarabangsa Tijan Nour anjuran negara Qatar pada 2023, juga Johan Tilawah Peringkat Antarabangsa Mazamir Dawud kategori bawah 15 tahun di Algeria 2022. — AlHijrah Online

Artikel Berkaitan

Tingkat kualiti pendakwaan syarie

SHAH ALAM – Penubuhan Jabatan Pendakwaan Syarie Malaysia (JPSM) berupaya meningkatkan kualiti pendakwaan dan menyeragamkan proses penggubalan undang-undang syariah di negara ini.

ARKIB
KATEGORI

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *