Home » Citra Yadim » YADIM, UMS ajak selami erti kemanusiaan

YADIM, UMS ajak selami erti kemanusiaan

KOTA KINABALU, 16 Januari – Dakwah tidak harus dilaksanakan oleh Institut keagamaan sahaja, masyarakat seharusnya diajak bersama terutama menyelami erti kemanusiaan berikutan penindasan atau kesan bencana yang berlaku.

Slogan “Sampaikan Daripadaku Walaupun Satu Ayat” terus menjadi pegangan Yayasan Islamiah Malaysia (YADIM) untuk terus berdakwah bukan sahaja dalam negeri malah luar negara.

Menurut Pengarah YADIM Cawangan Sabah, Samin Ongki, YADIM dan Universiti Malaysia Sabah (UMS) akan bekerjasama mengajak masyarakat untuk berdakwah menerusi sumbangan kewangan.

“Antara masjid tersebut ketika ini iaalah Masjid Bandaraya Kota Kinabalu, Masjid UMS, Masjid Ibu Pejabat Polis Kepayan, Masjid Al Kauthar Tanjung Aru, Masjid Daerah Putatan, Masjid Kementerian Komunikasi, Multimedia Malaysia (KKMM) dan Masjid Ibu Pejabat Polis Penampang.

Samin berkata demikian selepas Pelancaran Tabung Kemanusiaan Acheh di Pejabat Naib Canselor, UMS pada Isnin.

“Melalui pelancaran tabung kemanusiaan Acheh ini seluruh masyarakat di negeri ini berpeluang beramal bagi meringankan kesengsaraan segelintir masyarakat di negara tersebut yang sengsara akibat bencana yang berlaku.

“Jawatankuasa ini juga akan bekerjasama dengan Dewan Bandaraya Kota Kinabalu (DBKK) bagi menempatkan tabung berkenaan di DBKK bagi membolehkan orang ramai menyalurkan sumbangan tersebut,” jelasnya.

Selaku Ketua Penyelaras Kutipan tabung ini, Samin menjelaskan bagi kutipan Tabung Kemanusiaan Acheh ini kami menyasarkan tempoh sehingga 24 Januari ini dengan kutipan berjumlah RM50,000.

“Jumlah kutipan tabung ini akan diserahkan kepada Jawatankuasa bencana di Acheh pada 26 Januari ini,” ujarnya.

Terdahulu Tabung Kemanusiaan Rohingya yang dilancarkan oleh Pembantu Menteri kepada Ketua Menteri, Datuk Mohd Ariffin Mohd Arif di Masjid Negeri pada Disember tahun lalu diserahkan kepada Pengarah Lembaga Tabung Haji (TH) Sabah, Datin Nurlaila Said.

Tabung Kemanusiaan Rohingya yang berakhir pada Isnin mendapat sumbangan dengan kutipan RM 49,550 yang diserahkan oleh Naib Canselor UMS, Prof. Datuk Mohd Harun Abdullah.

Dalam pada itu, Nurlaila berkata TH akan memastikan bantuan orang ramai ini akan dapat meringankan beban masyarakat Rohingya ketika ini.

“Pihak TH akan cuba melihat cara terbaik bagi menyalurkan bantuan ini agar benar-benar dapat membantu penduduk berkenaan,” ujarnya.

Sementara itu, penderma yang hanya ingin dikenali sebagai Marlin, 40, berkata  tabung ini dapat memberi peluang kepada masyarakat untuk menderma semampunya bagi meringankan beban yang ditanggung oleh mangsa bencana di negara terbabit.

“Kewujudan tabung ini baik untuk orang ramai beramal selain dapat menyalurkan sumbangan kepada agensi yang tepat. Tabung ini memberi keyakinan masyarakat untuk menderma kerana ketika ini terlalu banyak tabung derma yang dikhuatiri kesahihannya,” katanya di DBKK.

-SF

Malaysiaktif.my

Artikel Berkaitan

Kerajaan saring individu sampaikan ajaran Islam

KUALA LUMPUR – Kerajaan melaksanakan saringan terhadap individu yang akan menyampaikan ajaran Islam di negara ini bagi mengekang penyebaran liberalisme yang berselindung

Search
ARKIB
KATEGORI

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *