Home » Citra Yadim » YDP YADIM diundang ke Pertandingan Seni Keris 2023

YDP YADIM diundang ke Pertandingan Seni Keris 2023

YANG Dipertua YADIM, Datuk Hasanuddin Mohd Yunus telah diundang ke Pertandingan Seni Keris 2023 yang diadakan di Kompleks Kejiranan Presint 9, Putrajaya pada 5 November.
Beliau turut diberi kepercayaan menjadi juri dalam pertandingan busana lelaki dan wanita, pertandingan kesenian pembikinan keris Bugis dan Jawa, serta desingan bilah keris dan diikuti menyampaikan hadiah kepada pemenang.
Program anjuran Galeri Sumangek Warisan ini bertujuan melestarikan seni budaya warisan Nusantara yang semakin dilupakan serta memperkenalkannya kepada generasi baharu tentang warisan berkenaan.
Dalam ucapannya, Datuk Hasanuddin antara lain menyentuh tentang kisah Nabi Daud, sebagai insan pertama menempa besi untuk membuat senjata dan baju besi.
Beliau berharap lebih banyak penganjuran seperti ini agar anak-anak orang Islam mengenali peninggalan kemahiran dan warisan mereka.

Artikel Berkaitan

Tingkat kualiti pendakwaan syarie

SHAH ALAM – Penubuhan Jabatan Pendakwaan Syarie Malaysia (JPSM) berupaya meningkatkan kualiti pendakwaan dan menyeragamkan proses penggubalan undang-undang syariah di negara ini.

Kunjungan hormat PPD Klang kepada YADIM Selangor

YADIM Selangor telah menerima lawatan kunjungan hormat daripada Pejabat Pendidikan Daerah (PPD) Klang pada 30 Januari. Pertemuan ini bertujuan untuk membincangkan kerjasama

ARKIB
KATEGORI

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *