Home » Operasi » Zon Sabah

Zon Sabah

YADIM Zon Sabah secara amnya telah bertapak di Sabah sejak tahun 2000. Kewujudan YADIM di Sabah adalah atas inisiatif dan kesungguhan Yang Berbahagia Datuk Haji Nakhaie Haji Ahmad, mantan Yang Dipertua YADIM untuk menggerakkan dan melaksanakan serta menguatkan lagi syiar Islam di negeri ini.

Objektif

  • Berusaha meningkatkan kuantiti dan kualiti umat Islam di Sabah dan Kepulauan Borneo melalui kegiatan dakwah yang mantap, teratur dan berhikmah.

  • Membentuk rangkaian kerja di kalangan Pertubuhan-pertubuhan bukan kerajaan (NGO) serta sentiasa meningkatkan hubungan baik dengan badan swasta dan kerajaan.

  • Berusaha membanteras amalan animisme budaya songsang serta kepercayaan yang bertentangan dengan ajaran Islam melalui program Pemantapan Akidah dan Pengukuhan Fardhu Ain dan Fardhu Kifayah.

  • Berusaha memberikan perkhidmatan terbaik kepada masyarakat dengan mencapai 70% kepuasan pelanggan melalui peningkatan kecekapan pengurusan dan pentadbiran serta mendekati masyarakat hingga ke akar umbi.

Artikel Berkaitan

SEBATI Madani Pulau Ketam

Ia bermula dengan tazkirah Maghrib oleh Daie Muda YADIM (DMY), Khairun Najmi Fadzil pada 26 Februari dengan tajuk ‘Metodologi Dakwah Rasulullah SAW’

ARKIB
KATEGORI

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *