Home » Langit Terbuka » Ahok mohon maaf pertikai al-Quran ketika kempen

Ahok mohon maaf pertikai al-Quran ketika kempen

JAKARTA, 13 Okt. – Gabenor Jakarta, Basuki Thahaja (Cahaya) Purnama atau lebih dikenali sebagai Ahok memohon maaf secara terbuka kerana menyinggung umat Islam apabila mempertikai surah Al-Maidah yang terkandung di dalam al-Quran ketika berkempen di Pulau Seribu di sini, baru-baru ini.

Media dalam talian hari ini memetik Ahok sebagai berkata, bahawa ucapannya dalam satu majlis bertemu pengundi itu sebenarnya tidak mempunyai maksud untuk mempertikai surah berkenaan dan mempersenda al-Quran.

“Saya mohon maaf dan jangan diungkit-ungkit lagi perkara ini kerana saya tidak bermaksud seperti yang dilaporkan oleh pihak tertentu,” katanya.

Ahok, yang mempertahankan jawatannya dengan berdepan dua pasangan pencabar, dikatakan mendakwa ada pihak yang cuba memperdaya pengundi dengan memetik ayat 51 Surah Al-Maidah yang bermaksud umat Islam dilarang memilih orang bukan Islam untuk menjadi pemimpin mereka.

Gabenor itu, yang sering mendapat perhatian media kerana berani mengambil tindakan tidak popular termasuk memindahkan penduduk setinggan dan meroboh sarang-sarang pelacuran, adalah satu-satunya calon bukan Islam yang bertanding bagi merebut jawatan Gabenor pada pilihan raya umum daerah (Pilkada) secara serentak Februari depan.

Ketua Hubungan Masyarakat Polis Republik Indonesia, Boy Rafli Amar dalam satu kenyataan pula berkata, Bahagian Siasatan Jenayah polis menerima laporan daripada beberapa orang awam berhubung kenyataan Ahok yang didakwa mempersenda Islam.

Beliau berkata, polis akan menjalankan siasatan mengenai laporan itu dan meminta semua pihak tidak memainkan isu-isu sensitif ketika berkempen bagi mengelak perkara tidak diingini daripada berlaku.

Majlis Ulama Indonesia (MUI) dalam kenyataannya berkata, ucapan Ahok sememangnya menyalahi undang-undang kerana dianggap menghina al-Quran dan golongan ulama yang membuat penafsiran maksud surah Al-Maidah itu.

Ketua Umum MUI, Ma’ruf Amin berkata, ayat dalam surah itu secara jelas melarang umat Islam memilih golongan Yahudi dan Nasrani sebagai pemimpin mereka dan kenyataan Ahok kononnya umat Islam diperdaya dengan ayat itu adalah satu penghinaan terhadap Islam.

Katanya, MUI sentiasa meminta kerajaan dan masyarakat supaya menjaga harmoni kehidupan beragama, bermasyarakat, berbangsa, dan mencegah setiap penodaan dan penistaan al-Quran dan agama Islam.

Berikutan itu, Ma’ruf menggesa pihak berkuasa supaya mengambil tindakan tegas terhadap mana-mana pihak yang cuba melakukan penistaan terhadap al-Quran dan Islam, selain meminta masyarakat bertenang dan menyerahkan kepada pihak berkuasa untuk tindakan lanjut.

Ahok, yang bertanding atas sokongan parti PDI-P pimpinan bekas Presiden Megawati Soekarnopitri serta Golkar dan Nasdem, akan dicabar dua pasangan yang bertanding atas dua lagi gabungan parti-parti politik iaitu pasangan Anies Baswedan-Sandiaga Uno dan pasangan Agus Harimurti Yudhoyono-Sylviana Murni.

Dua pasangan itu dijangka memberi saingan sengit kerana jika Ahok proksi pengaruh Megawati, dua lagi pasangan pencabarnya melambangkan kekuatan pengaruh presiden Susilo Bambang Yodhoyono dan bekas calon presiden 2014 Prabowo Subianto.

Lebih 7.4 juta warga Jakarta layak mengundi untuk memilih Gabenor dan timbalannya pada Pilkada yang dijadualkan 20 Feb tahun depan. – Bernama

Artikel Berkaitan

ARKIB
KATEGORI

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *