Home » Langit Terbuka » Gantung visa umrah tindakan tepat, selari hadis Rasulullah: Mufti

Gantung visa umrah tindakan tepat, selari hadis Rasulullah: Mufti

Mufti Wilayah Persekutuan berkata, langkah menggantung visa umrah itu tepat dengan hadis Nabi Muhammah SAW yang dibacakan oleh Abd al-Rahman Auf R.A kepada Saidina Umar R A berkenaan wabak. - Foto hiasan middleeasteye.net

SHAH ALAM – Mufti Wilayah Persekutuan, Datuk Seri Dr Zulkifli Mohd Al-Bakri memuji tindakan kerajaan Arab Saudi menggantung sementara pengeluaran visa umrah sebagai usaha pencegahan berikutan penularan Covid-19.

Menurut beliau, langkah itu tepat dengan hadis Nabi Muhammah SAW yang dibacakan oleh Abd al-Rahman Auf R.A kepada Saidina Umar R A berkenaan wabak.

“Isu penggantungan sementara visa umrah oleh kerajaan Arab Saudi akibat Covid-19 adalah selari dengan hadis yang dibacakan oleh Abd al-Rahman bin Auf R.A kepada Saidina Umar R.A berkenaan wabak. Tahniah kepada kerajaan Arab Saudi atas tindakan yang tepat.

“InsyaAllah semoga para jemaah umrah akan dapat kembali ke Mekah dan Madinah dengan selamat. Semoga Allah SWT hindarkan kita semua dan selamatkan daripada wabak ini. Amin,” katanya menerusi Twitternya hari ini.

Semalam, kerajaan Arab Saudi melalui Kementerian Luar negara itu mengambil keputusan menggantung sementara pengeluaran visa umrah sebagai usaha pencegahan berikutan penularan Covid-19.

Menurut kementerian itu, langkah berkenaan bagi memberikan perlindungan sepenuhnya terhadap keselamatan penduduk dan individu yang berhasrat mengunjungi Arab Saudi bagi tujuan mengerjakan umrah atau menziarahi Masjid Nabawi atau melancong. – Sinar Harian

Artikel Berkaitan

Tiga mahasiswa USIM dakwah di New Zealand

SEREMBAN – Tiga mahasiswa Universiti Sains Islam Malaysia (USIM) meneruskan perjuangan dakwah penyebaran syiar Islam melalui latihan industri di Masjid Al Noor,

ARKIB
KATEGORI

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *