Home » Langit Terbuka » Jakim pantau perbuatan hina Islam, nabi

Jakim pantau perbuatan hina Islam, nabi

Timbalan Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Islam) ketika sesi town hall di Labuan. - Foto JAWI

LABUAN – Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim) akan terus memantau sebarang kiriman dalam talian yang didapati menghina Islam dan Nabi Muhammad SAW.

Timbalan Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Agama), Ahmad Marzuk Shaary berkata, terdapat beberapa kes berkaitan kiriman dalam pelbagai platform media sosial yang dihadapkan ke muka pengadilan dan ia menunjukkan keseriusan Jakim menangani isu tersebut.

“Malaysia ialah negara yang penduduk majoritinya beragama Islam dan ajaran Islam perlu dihormati di semua platform.

“Jakim menerusi unit pemantauannya peka terhadap kiriman dalam talian yang menghina Islam dan Nabi Muhammad. Kami menganggap ini sebagai satu kesalahan serius yang tidak sepatutnya dilakukan oleh mana-mana individu,” katanya.

Beliau berkata demikian kepada wartawan selepas dialog awam bersama Majlis Agama Islam Wilayah Persekutuan (MAIWP), Jabatan Agama Islam Wilayah Persekutuan (Jawi) dan Pusat Pungutan Zakat (Pusat Pungutan Zakat) di Kompleks Darul Kifayah di sini pada 22 Jun.

Ahmad Marzuk berkata, adalah penting mengekalkan perpaduan dan keharmonian masyarakat berbilang agama di negara ini.

“Kebebasan (kiriman di media sosial) yang diberikan kerajaan tidak sepatutnya disalah guna sehingga menyinggung dan menghina agama lain yang mungkin menimbulkan ketegangan agama dan kaum.

“Jakim akan terus bekerjasama dengan Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia untuk menangani kiriman dalam talian yang berbentuk provokasi dan menghina agama,” katanya. – Bernama

 

Artikel Berkaitan

Search
ARKIB
KATEGORI

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *