Home » Langit Terbuka » KKM siap siaga peningkatan kes Covid-19

KKM siap siaga peningkatan kes Covid-19

Menteri Kesihatan, Dr Zaliha Mustafa berkata, Kementerian Kesihatan Malaysia akan mempertingkatkan kesiapsiagaan dan respons bagi menghadapi sebarang kemungkinan peningkatan kes dan kematian Covid-19. - Foto NSTP

KUALA LUMPUR – Setakat ini Malaysia tidak menyaksikan peningkatan mendadak kes jangkitan Covid-19 di dalam negara serta kes yang memerlukan kemasukan ke hospital namun Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) sentiasa memantau situasi semasa perkembangan kejadian jangkitan di peringkat antarabangsa, khususnya di China.

Sehingga 24 Disember 2022, sebahagian besar varian Covid-10 yang dikesan di Malaysia adalah varian Omicron (66.17%), diikuti oleh varian Delta (32.69%), Beta (1.06%); dan Alpha (0.08%).

Daripada kumulatif varian Omicron yang dikesan, 61.6% adalah subvarian BA.5.2 dan 10.8% adalah subvarian XBB.1 dan tiga (3) kes subvarian BF.7.

Meskipun begitu, Menteri Kesihatan, Dr Zaliha Mustafa berkata, Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) akan mempertingkatkan kesiapsiagaan dan respons bagi menghadapi sebarang kemungkinan peningkatan kes dan kematian Covid-19 melalui pelaksanaan empat strategi utama.

Empat strategi itu ialah memperkukuh survelan Covid-19 dalam komuniti, persekitaran dan makmal; melindungi komuniti melalui pemberian vaksin; pertingkatkan kesiapsiagaan dan respons sistem perkhidmatan kesihatan awam dan perkasakan komuniti melalui penglibatan dan advokasi berterusan.

Menurut beliau, dalam memperkukuhkan survelan Covid-19 dalam komuniti, persekitaran dan makmal, ujian lanjut ke atas sampel positif menggunakan teknik Whole Genomic Sequencing (WGS) dilaksanakan bagi mengesan awal kemasukan varian baharu dalam negara.

Dalam kenyataan di sini, Zaliha berkata, bagi mempertingkatkan pengesanan sebarang varian baharu juga, semua kes ILI dan SARI yang datang mendapatkan perkhidmatan di fasiliti kesihatan dan mempunyai sejarah perjalanan ke negara China dalam tempoh 14 hari terakhir, atau mempunyai sejarah kontak dengan individu yang mempunyai sejarah perjalanan ke negara China dalam tempoh 14 hari terakhir akan dibuat ujian RTK-Ag Covid-19 dan seterusnya dihantar untuk penjujukan genom sekiranya positif.

Artikel Berkaitan

ARKIB
KATEGORI

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *