Mesir bantu NGO Malaysia salurkan bantuan ke Gaza.

0
446
Malaysia turut menyuarakan penghargaan terhadap kepemimpinan Mesir terutama usaha negara itu dengan pantas menaja perjanjian gencatan senjata antara Palestin dan Israel di Gaza, yang berkuat kuasa pada 21 Mei lalu. - Foto NSTP

KUALA LUMPUR – Mesir dan Malaysia akan bekerjasama menyalurkan bantuan kemanusiaan dan perubatan termasuk daripada pertubuhan bukan kerajaan (NGO) Malaysia kepada penduduk Palestin di Gaza menerusi pintu sempadan Rafah.

 

 

- advertisement -

Menteri Luar, Datuk Seri Hishammuddin Hussein, berkata perkara berkenaan dibincangkan dengan rakan sejawatan dari Mesir, Sameh Hassan Shoukry di Kaherah ketika lawatan kerja beliau ke negara Afrika Utara itu, semalam.

 

“Tumpuan ketika ini adalah menyediakan bantuan kemanusiaan tanpa halangan dan memberi tumpuan kepada pembinaan semula Gaza,” katanya berucap pada sidang media bersama Shoukry dan kenyataan berkenaan dikeluarkan kepada media di sini.

 

Hishammuddin memuji tindak balas pantas Mesir terhadap keadaan di Gaza, termasuk membuka pintu sempadan di Rafah bagi membolehkan rakyat Palestin yang cedera dirawat di hospital Mesir, menghantar bantuan kemanusiaan dan perubatan serta melaksanakan inisiatif membina semula Gaza menerusi peruntukan sebanyak AS$500 juta.

 

Meskipun isu Palestin sudah berlarutan lebih 70 tahun, serangan terbaru selama 11 hari kali ini dilihat berbeza dengan sebelumnya kerana mencetuskan lebih banyak kesedaran dan perhatian dalam kalangan orang awam, termasuk di Amerika Syarikat dan Eropah.

 

“Kita perlu menggunakan peluang ini untuk meningkat dan membangkitkan lebih banyak kesedaran mengenai isu Palestin kepada masyarakat dunia,” katanya.

 

Hishammuddin turut menyuarakan penghargaan ikhlas Malaysia terhadap kepemimpinan Mesir terutama usaha negara itu dengan pantas menaja perjanjian gencatan senjata antara Palestin dan Israel di Gaza, yang berkuat kuasa pada 21 Mei lalu.

 

“Gencatan senjata itu amat penting bagi menghentikan keganasan dan kekerasan ke atas penduduk Palestin di Gaza, ekoran serangan tentera Isreal,” katanya.

 

Hishammuddin kini dalam rangka lawatan kerja dua hari ke Mesir bermula semalam dan ia kunjungan pertama beliau ke negara itu sejak dilantik Menteri Luar pada Mac 2020. – BERNAMA

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here