Penerbangan pulang pertama jemaah haji Malaysia tiba Isnin ini

0
433
Penerbangan pulang pertama musim haji 1440H akan membawa seramai 483 jemaah haji Malaysia. - Foto hiasan NSTP

MAKKAH – Penerbangan pulang pertama jemaah haji Malaysia dijadual tiba di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) pada pukul 2.50 petang waktu Malaysia pada Isnin ini (19 Ogos), kata ketua rombongan haji Malaysia Syed Saleh Syed Abd Rahman.

Beliau berkata, penerbangan itu dijadual berlepas dari Lapangan Terbang Antarabangsa King Abdul Aziz di Jeddah dekat sini pada pukul 1.10 pagi waktu tempatan atau 6.10 pagi waktu Malaysia.

Katanya, penerbangan balik terakhir jemaah haji Malaysia adalah pada pukul 1 tengah hari waktu tempatan atau 6 petang waktu Malaysia pada 12 September ini dari Lapangan Terbang Antarabangsa Prince Mohammad Abdul Aziz di Madinah.

- advertisement -

“Penerbangan terakhir itu dijangka tiba di KLIA pada hari Jumaat 13 September pada pukul 3 pagi (waktu Malaysia),” katanya pada sidang media di ibu pejabat Lembaga Tabung Haji (TH) Makkah, Abraj Janadriyah di sini, hari ini (15 Ogos).

Penerbangan pulang pertama itu akan membawa seramai 483 jemaah haji Malaysia dan sebanyak 69 penerbangan akan terlibat dalam operasi membawa pulang jemaah.

Musim haji tahun ini menyaksikan 30,200 jemaah haji Malaysia mengerjakan Rukun Islam ke-5 itu dibantu 640 petugas TH.

Syed Saleh berkata jemaah haji yang mendarat di Lapangan Terbang Antarabangsa King Abdul Aziz melibatkan penerbangan antara 18 Julai hingga 5 Ogos, akan dibawa ke Madinah bermula Jumaat ini (23 Ogos) selepas solat Jumaat.

Beliau berkata, semua jemaah haji Malaysia selamat pulang ke Makkah dari Mina pada pukul 10.50 pagi semalam waktu tempatan atau 3.50 petang semalam waktu Malaysia setelah menyelesaikan ibadah melontar jamrah.

“Alhamdulillah jemaah haji telah selesaikan tunaikan tawaf dan sai’ haji. Bagi operasi haji untuk tahun ini, semuanya berjalan dengan lancar dan secara keseluruhan saya berpuas hati dengan perjalanan musim haji tahun ini,” katanya. – FreeMalaysiaToday

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here