Home » Langit Terbuka » Prestasi penjawat awam baik, tiada sebab lewatkan kajian sistem saraan – Anwar

Prestasi penjawat awam baik, tiada sebab lewatkan kajian sistem saraan – Anwar

Datuk Seri Anwar Ibrahim - Bernama

Kuala Selangor: Prestasi baik yang ditunjukkan penjawat awam memberi keyakinan kepada Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim untuk menyegerakan kajian Sistem Saraan Perkhidmatan Awam (SSPA) sebelum ia dimuktamadkan.

Beliau turut memberi contoh kejayaan Program Madani Rakyat Zon Tengah membabitkan kerjasama semua peringkat jawatan daripada pelbagai kementerian dan pihak berkuasa termasuk Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) dan Polis Diraja Malaysia (PDRM).

“Semua ini menyebabkan rakyat bukan sahaja di Kuala Selangor, malah dari Perak juga datang berkunjung kerana dia lihat semangat Madani itu wujud di peringkat bawah iaitu memudahkan pendaftaran, memudahkan pembayaran, meringankan beban rakyat, jadi saya ucap terima kasih setinggi-tingginya kepada semua yang terlibat.

“Ia bertambah meyakinkan saya kerana sekiranya kita bagi jalur yang baik, peringatan yang baik termasuk bonus semalam yang baik, semangat kerja pun meningkat, sebab itu penjawat awam ini tugas mereka sangat penting untuk kita.

“Kalau inilah prestasi penjawat awam, di peringkat tertinggi dan serendah-rendahnya, tidak ada sebab mengapa kita tak boleh kaji sistem saraan tahun ini,” katanya pada perasmian penutup Program Madani Rakyat Zon Tengah di Kompleks Sukan Kuala Selangor di sini hari ini.

Perdana Menteri berkata, walaupun negara mempunyai kekangan kewangan dan masalah ekonomi, kerajaan perlu mencari jalan penyelesaian kerana sudah lebih 10 tahun sistem saraan penjawat awam itu tidak melalui perubahan.

Justeru, beliau berkata, Jabatan Perkhidmatan Awam dan Ketua Setiausaha Negara Tan Sri Mohd Zuki Ali akan bersama-sama menjalankan kajian berkenaan dan perkara itu akan dibentangkan kepada Jemaah Menteri.

Anwar sebelum ini berkata, hasil kajian SSPA dijangka diumumkan selewat-lewatnya suku keempat tahun ini.

Beliau berkata, sudah tiba masanya proses itu dipercepatkan bagi memberi manfaat kepada penjawat awam di seluruh negara.

 

Artikel Berkaitan

Jelajah Seminar Kenegaraan Madani

YADIM Negeri Selangor dengan Kerjasama Jabatan Pendidikan Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur (JPWPKL) pada 17 April memulakan penganjuran Jelajah Seminar Kenegaraan Madani untuk

ARKIB
KATEGORI

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *