Home » Langit Terbuka » Skim zakat bulanan beri banyak faedah

Skim zakat bulanan beri banyak faedah

Skim Potongan Zakat Bulanan memudahkan Pusat Pungutan Zakat untuk menyantuni lebih ramai pelajar yang kurang berkemampuan dan golongan asnaf . - Foto PPZ

KUALA LUMPUR –  Pusat Pungutan Zakat Majlis Agama Islam Wilayah Persekutuan (PPZ-MAIWP) berharap lebih ramai umat Islam beralih kepada Skim Potongan Zakat Bulanan (Skim PZB) melalui potongan gaji.

Ketua Pegawai Eksekutif PPZ-MAIWP, Ahmad Shukri Yusoff berkata, zakat melalui potongan gaji merupakan cara lebih mudah, malah membantu perbelanjaan lebih teratur dan mereka yang memilih skim ini mendapat pelepasan cukai pendapatan.

Katanya, Skim PZB memudahkan organisasi itu untuk menyantuni lebih ramai pelajar yang kurang berkemampuan dan golongan asnaf dengan memberi sumbangan meri­ngankan beban mereka.

“Majlis Sumbangan Khaira PPZ kepada Kolej Universiti Poly-Tech Mara (KUPTM) ini bertujuan membantu pelajar asnaf dan pada masa sama untuk menggalakkan lebih ramai orang menunaikan ibadah zakat.

“Menunaikan zakat melalui potongan gaji ini bukan sahaja cara lebih mudah malah boleh merangka perbelanjaan lebih teratur selain mendapat pelepasan cukai pendapatan,” katanya di sini.

Dalam majlis itu, seramai 100 pelajar asnaf dan golo­ngan kurang berkemampuan (B40) KUPTM mendapat manfaat sumbangan kewangan sekali gus dengan jumlah ke­seluruhan RM18,000.

Sumbangan itu katanya, daripada dana wakalah syarikat-syarikat korporat yang membayar zakat di PPZ-MAIWP.

Ahmad Shukri berkata, pihaknya akan terus berusaha mempergiatkan program membantu golongan memerlukan.

“Kami ada matlamat untuk menambah sumbangan kepada universiti dan para pelajar. Kami juga masih mengkaji apa bantuan yang terbaik, sama ada dalam bentuk kewangan ataupun bekalan makanan kering,” ujarnya. – UTUSAN

Artikel Berkaitan

Jawi sedia ambil tindakan tegas!

Kuala Lumpur: Jabatan Agama Islam Wilayah Persekutuan (Jawi) sentiasa mengalu-alukan kerjasama orang ramai untuk membuat aduan berhubung kesalahan jenayah syariah yang dilakukan

ARKIB
KATEGORI

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *