Kerajaan teliti kontrak sewa jangka panjang hotel jemaah haji

0
352
Kerajaan sedang berkira-kira untuk menandatangani kontrak baharu bagi tempoh sekurang-kurangnya 20 tahun sewaan atau pajakan bangunan hotel-hotel di Arab Saudi, jelas Timbalan Menteri di Jabatan Perdana Menteri . - Foto Malaysiakini

KUALA LUMPUR – Kerajaan sedang meneliti cadangan memperbaharui kontrak sewaan hotel di Arab Saudi bagi jemaah haji kepada kontrak sewaan jangka panjang yang lebih baik.

Timbalan Menteri di Jabatan Perdana Menteri Fuziah Salleh berkata ia perlu diteliti dan dibincangkan dengan pihak Arab Saudi bagi membolehkan Lembaga Tabung Haji (TH) mengimbangi kadar sewaan yang meningkat setiap tahun.

Ketika sesi soal jawab pada persidangan Dewan Negara hari ini, beliau menarik perhatian bahawa kerajaan tidak boleh membeli secara terus hotel-hotel di Arab Saudi kerana terikat dengan syarat kerajaan negara berkenaan berhubung pemilikan bangunan.

- advertisement -

Setakat ini kita terikat dengan kontrak sewaan atau pajakan jangka pendek sedia ada dengan kerajaan Arab Saudi bagi setiap tiga ke lima tahun.

“Kerajaan sedang berkira-kira untuk menandatangani kontrak baharu bagi tempoh sekurang-kurangnya 20 tahun sewaan atau pajakan bangunan hotel-hotel buat jemaah haji kita dan ini kita lihat lebih menguntungkan,” katanya menjawab soalan Senator Husam Musa.

Fuziah turut berkata beberapa faktor penting seperti harga sewaan dan penyelenggaraan bangunan perlu diambil kira berkaitan cadangan kerajaan untuk memeterai kontrak sewaan baharu bagi tempoh jangka panjang dengan kerajaan Arab Saudi itu nanti.

”Faktor (keadaan) bangunan hotel-hotel itu sendiri adalah paling utama, sebab kita perlu tampung jemaah haji kita seramai 30,200 orang setiap tahun…harga sewaan juga mesti kompetitif kerana kita merancang untuk tidak membayar lebih daripada kadar sewaan kontrak semasa.

“Kita juga perlu melihat apakah penawaran fasiliti dan tambah nilai yang ada di setiap bangunan hotel itu contohnya dekat dengan klinik atau farmasi,”katanya sambil menambah aspek penyelenggaraan juga perlu diambil kira bagi memastikan kualiti hotel terjaga. – Bernama

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here