Home » Wacana » Stres di kalangan muallaf: Jangan pendam, rujuk pakar

Stres di kalangan muallaf: Jangan pendam, rujuk pakar

RUTIN hidup Abu setiap hari adalah sama seperti kebanyakan Melayu-Islam lain iaitu selepas solat Subuh, sarapan, bersiap untuk ke tempat kerja, makan tengah hari, solat Zohor, sambung kerja, waktu petang balik rumah, berehat bersama keluarga. Sesekali semasa datang warak, baca al-Quran sementara menunggu Isyak.

Abu beruntung kerana dilahirkan oleh ibu bapa beragama Islam yang bermakna akidahnya bertuhankan Allah dan Nabi Muhammad SAW sebagai rasul ikutan. Namun persoalannya, adakah Abu dan Melayu-Islam lain selalu mengucapkan kesyukuran kepada Allah kerana dianugerahkan nikmat Tauhid ini?

Berbeza dengan individu lain yang dilahirkan oleh ibu bapa beragama selain Islam, meskipun semasa dilahirkan status mereka adalah sama iaitu suci bersih (fitrah) tetapi ibu bapa mereka yang bertanggungjawab menentukan agama anutan.

Istilah kembali kepada Islam (revert), bukannya convert lebih suka digunakan oleh masyarakat Eropah yang memeluk Islam. Mereka tidak suka menggunakan perkataan convert kerana ia mempunyai konotasi negatif seolah-olah Islam mempengaruhi seseorang manusia kepada kepercayaan secara salah. Sedangkan memeluk Islam itu sebenarnya adalah kembalinya manusia itu kepada fitrah, acuan Allah yang datang bersama kelahiran setiap insan.

Apabila saudara baru ini kembali kepada Islam, maka Melayu-Islam kenalah beri sokongan padu kerana mereka telah melakukan pengorbanan terbesar dalam hidup . Bukan kaleng-kaleng tapi membabitkan soal masa depan mereka di akhirat kelak – menuju ke syurga.

Peratusan mualaf kembali kepada Islam saban tahun semakin meningkat, antaranya statistik dikeluarkan Jakim bagi tempoh 1990 – 2004 sebanyak 82,530 daripada pelbagai bangsa, etnik, budaya dan keturunan.

Memang peningkatan ini memberangsangkan tetapi perlu diingatkan bahawa ia turut datang berpakej dengan pelbagai cabaran yang mampu menggugat keteguhan iman mereka. Seperti emosi, adat, budaya, kekeluargaan, ekonomi, kerjaya, birokrasi, perundangan dan sebagainya. Jika ia tidak ditangani sebaik mungkin, masalah negatif lain bakal muncul iaitu stres yang membawa kepada masalah mental dan paling teruk menambahkan statistik murtad.

Dr Osman Chuah dalam tesisnya, ‘Interaction and Integration of Chinese Muslims with their Malay Counterparts in Selangor’ pada 1997, antara lain membincangkan tentang cabaranterpaksa dihadapi komuniti Cina Muslim selepas memeluk Islam.

Ia seperti, stereotaip tidak sihat dalam keluarga bukan Muslim yang menganggap menganut Islam bermakna masuk Melayu (Jip Huan) dan mereka yang kembali kepada Islam dilihat sebagai pengkhianat bangsa. Perlu diakui bahawa tekanan ini maha hebat!.

Permasalahan ini antara intipati yang dibincangkan dalam program live streaming Talk Show Yadim, Mutiara Minda Siri 9, 2020 bertajuk, “Kenali Stres, Bahaya dan Cara Mengatasinya Untuk Mualaf.” Panelisnya ialah Prof. Dr Nuraisyah Chua Abdullah dari Fakulti Undang-Undang UiTM dan Prof. Madya Dr Salmi Razali, pakar Psikiatri Fakulti Perubatan UiTM yang dikendalikan oleh Dr Johari Yap, Naib Presiden Peratuan Cina Muslim Malaysia (MACMA) sebagai moderator.

Prof Nuraisyah yang memeluk Islam pada 1994 semasa belajar di sekolah menengah memaklumkan bahawa permasalahan yang dihadapi oleh mualaf berbeza antara satu sama lain dan mengikut pelbagai fasa tertentu.

Petua saya sejak dari dahulu ialah kena latih diri supaya sentiasa cekal, jangan jadikan diri ‘lemah’ kerana ia bakal menjejaskan usaha untuk menguatkan diri sendiri. Kena cari kumpulan sokongan tapi pada masa sama jangan terlalu meletakkan pergantungan sepenuhnya kepada orang lain.

“Tips kurangkan stres saya mudah, selalu senyum kerana apabila orang lain nampak kita stres dan perasan dengan keadaan itu, menyebabkan kita bertambah jadi lebih stres. Bunyi macam mudah tapi hakikatnya agak sukar kerana mualaf telah memilih sesuatu yang amat besar dalam kehidupan iaitu tukar agama dan gaya hidup,” katanya.

Dalam pada itu, Prof. Madya Salmi ketika ditanya adakah terdapat statistik khusus mengenai kumpulan mualaf yang mengalami stres hingga menghadapi masalah mental, menjelaskan:

“Setakat ini tiada lagi kajian atau statistik khusus tentang mualaf lebih mudah terkena stres hingga membawa kepada masalah lebih serius iaitu mental. Sebenarnya bukan mualaf sahaja boleh stres, dalam keadaan situasi semasa sekarang sesiapa sahaja tidak terkecuali daripada masalah stres ini.”

Nasihat beliau kepada sesiapa sahaja termasuk mualaf jika mengalami masalah stres, jangan segan atau malu untuk merujuk kaunselor bertauliah bagi mencari penyelesaian terbaik.

“Jangan pendam, kongsilah masalah, Insya Allah ia mampu meredakan tekanan. Apa yang menjadi masalah, ramai sanggup rujuk media sosial, you tube tapi enggan jumpa kaunselor. Tak tahu? sila rujuk portal Lembaga Kaunselor Malaysia untuk kenal pasti nama kaunselor bertauliah di setiap negeri.

“Boleh juga rujuk klinik kesihatan daerah yang mempunyai kaunselor dan jika masalah stres agak serius, boleh juga pesakit itu dirujuk kepada pakar psikiatri. Kata kuncinya adalah jangan malu dan jangan pendam,” katanya.

Menyentuh mengenai sokongan sokongan moral kepada mualaf, penulis amat tertarik dengan pelajar mualaf OKU cacat penglihatan yang mengikuti pengajian peringkat diploma tahfiz di Darul Quran (DQ), Kuala Kubu Bharu, Tan Mike Fong. Beliau yang berusia 23 tahun dan telah memeluk Islam sejak empat tahun lalu tinggal di asrama DQ tetapi ibunya yang beragama Buddha menghormati pilihannya itu.

Penulis yang sering melawat anak di DQ pada hujung minggu amat tersentuh apabila sering melihat ibu Mike datang untuk menguruskan keperluan anaknya itu – ambil baju-baju kotor, bawa bekalan makanan dan bertanya khabar. Allahuakbar hebatnya hubungan itu, terpancar keikhlasan, kejujuran dan hubungan kasih sayang jitu antara mereka berdua.

Kita macam mana? Manfaatkan sebaik mungkin hubungan saudara seagama ini, sokong dan bantulah mereka tangani stres. Insya Allah ganjarannya nanti amat besar. Hasil tuaiannya bukan sahaja di dunia tapi bakal melangkau hingga ke akhirat.

Tarmizi Abdul Rahim ialah mantan Ketua Meja Agama di Utusan Malaysia
Berpengalaman luas sebagai wartawan, kini menyumbangkan penulisannya di pelbagai platform.

Artikel Berkaitan

Tiga mahasiswa USIM dakwah di New Zealand

SEREMBAN – Tiga mahasiswa Universiti Sains Islam Malaysia (USIM) meneruskan perjuangan dakwah penyebaran syiar Islam melalui latihan industri di Masjid Al Noor,

ARKIB
KATEGORI

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *