Home » Langit Terbuka » Prasekolah khas percuma untuk anak istimewa B40, M40 di Selangor

Prasekolah khas percuma untuk anak istimewa B40, M40 di Selangor

Gambar Hiasan. - Foto Arkib

Shah Alam – Kerajaan negeri melalui Yayasan Warisan Anak Selangor (Yawas) dan Jabatan Anak Istimewa Selangor (Anis) memperkenalkan inisiatif Prasekolah Khas Anis secara percuma untuk anak istimewa di Selangor.

Pengerusi Jawatankuasa Tetap Kesihatan Awam, Perpaduan dan Pembangunan Wanita dan Keluarga negeri, Dr Siti Mariah Mahmud berkata, prasekolah khas pertama yang dibangunkan oleh kerajaan negeri itu bertujuan menyediakan peluang dan kemudahan pendidikan bagi anak berkeperluan khas.

“Prasekolah khas inj memfokuskan murid dalam kategori masalah pembelajaran termasuklah autisme, Sindrom Down, Attention Deficits Hyperactive Disorder (ADHD) dan Global Developmental Delay (GDD) berumur lima dan enam tahun.

“Antara syarat kelayakan ditetapkan untuk permohonan adalah warganegara Malaysia, ibu, bapa/ penjaga atau menetap di Selangor minimum 10 tahun, golongan B40 atau M40 serta murid pernah mengikuti Program Intervensi Awal selama minimum setahun.

“Inisiatif ini juga bertujuan membina penanda aras kepada pengusaha tadika di Selangor dalam menyediakan fasiliti pendidikan bagi anak berkeperluan khas,” katanya dalam satu kenyataan.

Dr Mariah berkata, murid prasekolah khas ini bakal mengikuti kelas intervensi awal selama empat hari seminggu dalam tempoh masa empat jam setiap hari.

“Pada pertengahan dan penghujung sesi persekolahan, murid akan menerima laporan komprehensif meliputi perkembangan dan prestasi sepanjang menjalani intervensi.

“Ibu bapa dijemput membawa anak istimewa menghadiri prasaringan kemasukan ke Prasekolah Khas Anis di Karnival Pusat Anis.

“Karnival akan diadakan pada Sabtu ini, 6 Ogos bermula jam 9 pagi hingga 1 tengah hari bertempat di Pra-Sekolah Pusat Anis, Jalan Plumbum 7/100A, Seksyen 7, Shah Alam.

“Pendaftaran awal boleh dibuat melalui borang berikut, https://bit.ly/3ShFTwN. Untuk maklumat lanjut, layari laman sesawang https://www.anisselangor.com/pusatanis,” katanya. – Harian Metro

Artikel Berkaitan

ARKIB
KATEGORI

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *