Home » Citra Yadim » Sumbangan untuk kanak kanak pengidap Severe Laryngomalacia
a

Sumbangan untuk kanak kanak pengidap Severe Laryngomalacia

KUANTAN – Yayasan Dakwah Islamiah Malaysia (YADIM) Pahang telah dihubungi oleh warga Felda Bukit Sagu 1 di sini berkaitan seorang kanak-kanak pengidap Severe Laryngomalacia yang memerlukan tiub baru untuk kegunaannya.

Ia kerana tiub yang kini digunakannya sudah lama tidak ditukar sehingga menyebabkan mulutnya mula berbau.

Severe Laryngomalacia mengakibatkan pengidapnya bernafas dengan bunyi yang kuat, selain kemungkinan terbantut tumbesaran akibat masalah untuk makan.

Adik Syasya Anaura Mohammad Syah yang berusia 3 tahun ini adalah anak kedua daripada dua beradik yang tinggalbersama ibunya, seorang ibu tunggal di rumah peninggalan datuk dan nenek mereka di Felda Bukit Sagu di sini.

Ibunya yang sebelum ini berniaga alat kosmetik kecil-kecilan secara dalam talian, kini tidak lagi dapat meneruskan jualan kerana tiada pelanggan ketika Perintah Kawalan Pergerakan.

Beliau sukar keluar bekerja kerana perlu menjaga Syasya Anaura.

Bagi meringankan beban yang ditanggung oleh keluarga ini, YADIM Pahang menyampaikan sumbangan Tiub Tracheostomy baharu (bagi kegunaan dengan kaedah tebukan di leher) bernilai RM450 disamping lapan pek susu dan empat beg lampin pakai buang untuk kegunaan sebulan.

Sumbangan ini disampaikan oleh Pengarah YADIM Pahang Ustaz Mohamad Hazmi Dibok di kediaman mereka pada 2 Julai di sini.

 

Artikel Berkaitan

Kerjasama strategik YADIM – YPM

PERBINCANGAN Bagi menjalin kerjasama antara YADIM dan Yayasan Pelajaran Mara (YPM) telah diadakan pada 26 Mei 2023 di Menara MARA, Kuala Lumpur.

Kunjung hormat YADIM ke BSN

KUNJUNG HORMAT YADIM ke Bank Simpanan Nasional (BSN) telah diadakan pada 25 Mei 2023 di Wisma BSN, Kuala Lumpur bagi membincangkan kerjasama

Inisiatif dakwah Takwim Hijrah

TIDAK Banyak pihak yang mengkaji tentang kepentingan takwim Islam di negara ini, apatah lagi berdakwah menggunakannya. Itu antara cadangan kerjasama daripada i

ARKIB
KATEGORI

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *